Romos házÍrta: Dr. Steiner József.

Az oskolamestereket általában a falu lakói harminc-negyven évre választották,kutatásaim szerint Az általad leírtakon kívül még feladatuk volt a jegyzői feladatok ellátása,természetesen ezt most máshogy értelmezzük, hisz az egyszerű nép nem tudott írni és olvasni.
Az első iskola 1777-ben épült a templomkertben. Az első oskolamester Német János volt,majd Rácz János követte aki 1847-ben halt meg. A következő oskola mester nevét sajnos nem tudjuk. A következő oskolamester Szabó János volt, aki az ezerkilencszázas évek elején,egészen az 1937-38-as tanévig tanított és ekkor búcsúzott el a tanulóitól, amikor is a bemutatott fénykép készült. Ő költöztette el 1930-ban a tanulókat az új iskolába. Utána Környei János, egy évig,majd Érfalvi Ferenc volt a tanító,ezek már a háborús évek voltak, majd Rédl Viktor,de őket elvitték katonának,majd apácák tanítottak Salföldön. Leghosszabb ideig Kőszegvári Stefánia apáca tanított. A háború végén visszajött tanítani Rédl Viktor,a további tanítók az általad leírt könyvben találhatók.

 

Mindenszentek"Anyumat Orbán Józsefnének (Rózsi néni) hívták, a "Mindenszentek " című verset 1989 decemberében írta.Előző év márciusában vesztettük el az alig 60 éves apánkat,nagyon friss volt még a seb,anyunak főleg!59 évesen maradt özvegyen.A gyermeki szeretet és az unokáké enyhítettek talán valamit,de aput pótolni nem tudták." Közzétette: Kovácsné Orbán Rózsa (Fotó: Somogyi Márk)

Írta: Orbán Józsefnének (Rózsi néni) (1928 július 4 - 2002. június 29)

November az évnek szomorú hónapja
Mindenszentek napja,halottak búcsúja.

KolostorÍrta: Cseh Ildikó.

Erdő közepén, fák rejtekében,
rom rejtőzik, nagy békésen.
Sok száz éve elhagyták már,
falai közt, csak a szél jár.

BecsengettekÍrta: Cseh Ildikó.

Emlékszem, amikor első osztályba kerültem, nagyon meg voltam szeppenve. Amúgy nem voltam egy szeppenős gyerek, de ez a nap azzá tett.
Pedig aztán minden gyereket ismertem, aki ott ült körülöttem, hisz falubeliek voltak, együtt is játszottunk.

Romos házÍrta: Cseh Ildikó.

Évek óta őrzi a magányt, a lakat és a lógó lánc.
A régi ház rozsdás kapuját, omladozó vályogfalát.
A múlt emlékeit, az ősök lépteit,
az itt éltek utolsó sóhajait.

huenfrderu

Ez is érdekelhet:

Olvasd még el: